Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Ajerkoniak domowy

DSCF9562Dawno nie robiłam ajerkoniaku, ale gdy Mąż dostarczył świeże wiejskie jajka, postanowiłam odszukać stary sprawdzony przepis od cioci Tereni, na domowy likier z żółtek zwany ajerkoniakiem. Ciocia częstowała mnie przepysznym gęstym ajerkoniakiem, gdy byłam u nich w odwiedzinach. Ajerkoniak na spirytusie trochę „kopie”, należy chwilę odczekać, żeby wszystkie składniki się połączyły smakami. Jeśli nie lubicie zbyt mocnych alkoholi przygotujcie ajerkoniak z większej ilości żółtek. Ajerkoniakiem możemy się delektować solo, ale również jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy, lodów i innych deserów.


Składniki:

  • 220 ml spirytusu rektyfikowanego
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru lub drobnego kryształu
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy

Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy miąższ z wanilii. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko z wanilią można przecedzić przez sitko, nie będą widoczne ciemne drobinki wanilii, ajerkoniak będzie miał jednolitą barwę. Jeżeli używamy cukru wanilinowego, to mleka nie podgrzewamy. Jajka z pewnego źródła czy nie to i tak myjemy dokładnie, na chwilę zanurzamy we wrzątku, a następnie rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą, puszystą masę. Żółtka najlepiej ubijać nad kąpielą wodną. Na małym ogniu stawiamy garnek z niewielką ilością wody, a na nim miskę w której będziemy ubijać żółtka. Miska nie może dotykać poziomu wody. Cukier w kąpieli wodnej dokładnie się rozpuści, a żółtka nie powinny się zważyć kiedy będziemy dodawać spirytus.

DSCF9546

DSCF9552

Do ubitej masy z żółtek i cukru dodajemy ostudzone mleko z wanilią. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera, na małych obrotach.

DSCF9555Następnie bardzo powoli, malutkim strumieniem, małymi porcjami dodajemy spirytus i ciągle miksujemy.

DSCF9556

Gotowy ajerkoniak przelewamy do butelki lub karafki, odstawiamy do lodówki, aby się smaki dobrze połączyły.

Smacznego 🙂

DSCF9562

Categories: .Wybrane

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors