Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Ajerkoniak domowy

DSCF9562Dawno nie robiłam ajerkoniaku, ale gdy Mąż dostarczył świeże wiejskie jajka, postanowiłam odszukać stary sprawdzony przepis od cioci Tereni, na domowy likier z żółtek zwany ajerkoniakiem. Ciocia częstowała mnie przepysznym gęstym ajerkoniakiem, gdy byłam u nich w odwiedzinach. Ajerkoniak na spirytusie trochę „kopie”, należy chwilę odczekać, żeby wszystkie składniki się połączyły smakami. Jeśli nie lubicie zbyt mocnych alkoholi przygotujcie ajerkoniak z większej ilości żółtek. Ajerkoniakiem możemy się delektować solo, ale również jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy, lodów i innych deserów.


Składniki:

  • 220 ml spirytusu rektyfikowanego
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru lub drobnego kryształu
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy

Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy miąższ z wanilii. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko z wanilią można przecedzić przez sitko, nie będą widoczne ciemne drobinki wanilii, ajerkoniak będzie miał jednolitą barwę. Jeżeli używamy cukru wanilinowego, to mleka nie podgrzewamy. Jajka z pewnego źródła czy nie to i tak myjemy dokładnie, na chwilę zanurzamy we wrzątku, a następnie rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą, puszystą masę. Żółtka najlepiej ubijać nad kąpielą wodną. Na małym ogniu stawiamy garnek z niewielką ilością wody, a na nim miskę w której będziemy ubijać żółtka. Miska nie może dotykać poziomu wody. Cukier w kąpieli wodnej dokładnie się rozpuści, a żółtka nie powinny się zważyć kiedy będziemy dodawać spirytus.

DSCF9546

DSCF9552

Do ubitej masy z żółtek i cukru dodajemy ostudzone mleko z wanilią. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera, na małych obrotach.

DSCF9555Następnie bardzo powoli, malutkim strumieniem, małymi porcjami dodajemy spirytus i ciągle miksujemy.

DSCF9556

Gotowy ajerkoniak przelewamy do butelki lub karafki, odstawiamy do lodówki, aby się smaki dobrze połączyły.

Smacznego 🙂

DSCF9562

Categories: .Wybrane

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors