Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Biała Pavlova

DSCF9670

Ajerkoniak likier na żółtkach chłodzi się w lodówce a białka zostały, dlatego do niedzielnej kawki przygotowałam przepyszne ciasto. Beza bardzo smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz a piankowa w środku. Mąż powiedział, że dawno nie jadł tak pysznego deseru, nie przepada za słodkościami a w przypadku tej bezy poprosił o dużą dokładkę. Beza prosta w wykonaniu, doskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków. Bezę można upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce położyć chwilę przed podaniem. Polecam!


Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej
  • świeże owoce sezonowe

Wykonanie:

W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier ale stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijać aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Dodać łyżeczkę octu winnego lub soku z cytryny, dalej ubijać. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.

 

DSCF9619

Przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg ok 25 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką ku górze.

DSCF9623

Piekarnik ustawić na pieczenie konwekcyjne (góra-dół), nagrzać do 180ºC, włożyć blachę z bezą na środkową półkę, i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Następnie uchylić lekko piekarnik i wystudzić bezę. Jeżeli upieczoną bezę chcemy podać następnego dnia, to najlepiej przechować ją w piekarniku. Wystudzoną bezę położyć na paterze lub dowolnym płaskim talerzu. Ubić dobrze śmietankę kremówkę (bez cukru). Udekorować dowolnymi świeżymi owocami sezonowymi. Ja wykorzystałam jagody i borówkę amerykańską.

DSCF9664

DSCF9677

Smacznego 🙂

Categories: .Wybrane, Bez kategorii, Ciasta

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors