Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Domowe sushi to wyzwanie, którego się podjęłam. Do odważnych świat należy 🙂 Rodzajów tej potrawy jest bardzo wiele, których wspólną cechą jest elegancka forma i niepowtarzalny smak. Bardzo popularnym i stosunkowo prostym do wykonania rodzajem sushi jest nigiri. Jest to inaczej wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Natomiast najbardziej popularne sushi to maki. Występują w trzech wariantach: hosomaki – cienkie rolki wypełnione ryżem z niewielką liczbą składników, futomaki – grube rolki wypełnione ryżem z minimum 4 składnikami, uramaki – ryż znajduje się na zewnątrz nori często obtoczone w prażonym sezamie, bądź dekorowane awokado czy łososiem.


Składniki:

  • ryż do sushi,
  • nori,
  • łosoś wędzony,
  • paluszki krabowe surimi,
  • awokado (miękkie),
  • ogórek,
  • sałata lodowa,
  • serek śmietankowy,
  • sezam,
  • majonez,
  • marynowany imbir,
  • sól,
  • cukier,
  • ocet ryżowy,
  • wasabi – zielony bardzo ostry chrzan,
  • sos sojowy,
  • mata bambusowa,
  • pałeczki,

Kroimy wszystkie składniki na odpowiednie porcje oraz je osuszamy na np. papierowym ręczniku. Owijamy matę przezroczystą folią spożywczą. Przygotowujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców.

Wykonanie:

Ryż w sushi to podstawa, płuczemy go bardzo dokładnie pod bieżącą wodą ciągle go mieszając Przepłukujemy ryż tak długo, aż woda będzie przejrzysta. Zostawiamy ryż w wodzie na ok 30 minut. Płuczemy ostatni raz. Jakoś wody ma duże znaczenie – butelkowa nie będzie tu przesadą. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ryż się gotuje, mamy czas na przygotowanie mieszanki octu ryżowego, cukru oraz soli, którą podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Do ugotowanego, gorącego ryżu dodajemy mieszankę i delikatnie szpikulcem mieszamy, żeby nie połamać ziarenek. Przed przygotowaniem sushi ryż studzimy. Rolowanie z ciepłym ryżem będzie katastrofą, nori robi się wtedy gumowate, bo wchłania wodę z ryżu.

dscf0208 dscf0211 dscf0217

Nigiri:

Bierzemy niedużo ryżu i formujemy z niego wałek 4 cm x 1 cm. Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch kawałek łososia, awokado czy inny składnik. Jeżeli składnik nie trzyma się dobrze na ryżu możemy go umocować wstążką z nori zlepioną wodą.

Maki:

Nori kładziemy na matę z folią spożywczą. Układamy cienko ryż na matowej stronie (tak, żeby prześwitywały wodorosty) na 2/3 powierzchni nori. Ryż się klei, więc moczymy często ręce, jednak uważamy, żeby nie przemoczyć ryżu i nori. W połowie ryżu układamy składniki*. Zagniatamy matę od dołu w kierunku środka. Dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za składnikami, rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Rolka powinna być ciasno zawinięta. Kroimy ostrym nożem bez ząbków rolkę na niewielkie części (na jeden kęs).

* sałata, łosoś wędzony, ogórek zielony, serek śmietankowy

* sałata, łosoś wędzony, awokado, serek śmietankowy

* sałata, paluszki surimi, majonez, ogórek zielony

dscf0220dscf0223

dscf0241

Uramaki:

Matę oklejamy folią spożywczą. Obkładamy nori ryżem zostawiając ok 1/4 nori bez ryżu. Ważna sprawa, odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu w naszą stronę. Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori. Najlepiej zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nimi składniki nori. Po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Zawijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. W mojej wersji uramaki posypane są prażonym sezamem lub z kawałkiem wędzonego łososia.

dscf0232dscf0236dscf0233dscf0242

 

Zajadamy maczając w sosie sojowym oraz w wasabi. Przegryzamy imbirem, który pozwoli zmienić nam smak i możemy delektować się kolejnymi kawałeczkami sushi.

Smacznego 🙂

 

Categories: .Wybrane, Przystawki

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors