Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

DSCF9928

Mizeria to bardzo dobry dodatek do potraw mięsnych, kotleta schabowego lub kurczaka. Możemy również podawać z młodymi ziemniaczkami. Każdy ma swój ulubiony przepis, my robimy mizerię z dodatkiem śmietany, o smaku słodko-kwaśnym z dodatkiem świeżego koperku. Do mizerii wykorzystuję ogórki domowe gruntowe mniej kształtne, które nie są przeznaczone do kiszenia.


Składniki:

  • 4 -6 małych ogórków gruntowych
  • śmietana 12%
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier
  • odrobina soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
  • koperek zielony

Wykonanie:

Ogórek obieramy ze skóry i ścieramy na tarce lub krajalnicy, dzięki  temu mamy idealnie cienkie i równe plasterki. Solimy i pieprzymy i odstawiamy na co najmniej 30 minut, żeby ogórki puściły sok.

DSCF9907

DSCF9910

DSCF9917

Do miseczki wlewamy śmietanę dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego i energicznie mieszamy przez chwilę. Następnie dodajemy cukier i nadal mieszamy, do rozpuszczenia cukru. Musimy ostrożnie dodawać sok z cytryny. Śmietana nie powinna być w smaku kwaśna. Odlewamy z ogórków wodę, która się zebrała i łączymy ze śmietaną. Próbujemy. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do oddzielnych miseczek i posypujemy odrobiną posiekanego koperku.

 

DSCF9924

DSCF9928

DSCF9937

Smacznego 🙂

Categories: .Wybrane, Surówki

One Response so far.

  1. KochamGotowac napisał(a):

    Szybki i prosty przepis! Zapraszam też stronę na kocham-gotowanie.blogspot.com

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors