Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Napoleonka/Kremówka

dscf0196

Dawno nie piekłam kremówki, dlatego postanowiłam ją przygotować. Ciacho wyszło bardzo smaczne, z domowym kremem. Ciasto można przygotować z margaryną lub masłem, ja przygotowałam z masłem, wtedy aromat masła jest wyczuwalny.


Składniki – ciasto:

  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 kostki masła 250g

Składniki – masa:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek + 2 całe jajka
  • 1 1/2  łyżki masła
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Składniki szybko, ale dokładnie zagniatamy. dscf0167Dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczków foliowych i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Przygotowujemy dwie równe blachy (np. 23×40 cm). dscf0169Wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ciasto wałkujemy na wymiar blach. Najlepiej piec każdą blachę z ciastem osobno, na środku piekarnika, na złoty kolor. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni przez około 35-40 minut i studzimy.dscf0178

Zagotować mleko i do gorącego dodać masło. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym w dość dużym garnku. Dodajemy wymieszane obie mąki i bardzo dokładnie ucieramy. Do zmiksowanej masy wlewamy wolno mleko. Gdy masa już się połączy, garnek wstawiamy na gaz i dalej mieszając, zagotowujmy. Energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki, ale jak się już zrobią to przecieramy przez sito albo miksujemy blenderem. Ciepłą, ale nie gorącą masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim, a wierzch posypuje cukrem pud dscf0190 dscf0193

Smacznego:)

Categories: .Wybrane, Ciasta

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors