Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

dscf0076

Obecnie osiągalne są inne rodzaje drobiu i gdy nadarzyła się okazja, bo znajomy zaczął hodować perliczki, postanowiłam zakupić i spróbować ją przygotować. Mięso smakuje inaczej, jest bardzo soczyste, smaczne, delikatne do wypróbowania. Żeby delektować się smakiem mięska nie używamy za dużo przypraw.


Składniki:

  • ok 1,8 kg perliczki
  • 2 l wody
  • 4 łyżki soli
  • majeranek
  • słodka papryka

Wykonanie:

Rozpoczynamy od solanki, tzn. sól dodajemy do wody, mieszamy do rozpuszczenia.dscf0058 Mięso perliczki starannie umyte i oczyszczone zanurzamy na 24h w solance, ponieważ jest dość chude, a solanka pozwoli nadać soczystości. Przed pieczeniem wcieramy odrobinę majeranku i posypujemy słodką papryką. Pieczemy wolno w niższej temperaturze ok 2,5 godz. w 150 st. dscf0063Mięsko możemy zapakować w rękaw foliowy lub włożyć do przykrytego naczynia żaroodpornego. Żeby mięsko nabrało koloru i chrupkości, rozcinamy folię i podpiekamy ok 20 min.

dscf0064dscf0069dscf0075Smacznego 🙂

Categories: .Wybrane, Dania obiadowe

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors