Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

DSCF9877
Placek drożdżowy z owocami bardzo lubimy, a szczególnie ze śliwkami. Gdy pojawiają się słodkie ciemne śliweczki to zabieramy się do pieczenia bardzo łatwego, mięciutkiego placka drożdżowego. Placek posypujemy maślaną, chrupiącą kruszonką. Pyszny, smaczny placek. Polecam.


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 75 g drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/4 szkl. oleju
  • śliwki

Wykonanie:

Rozdrobnić drożdże, dodać do nich łyżeczkę cukru i ucierać z dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w sporej misce pod ściereczką. DSCF9822

DSCF9827W garnku podgrzać mleko, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jajka i żółtka, zamieszać. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże, wmieszać w ciasto. DSCF9829Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 15 minut. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć wyrabianie. Polega ono na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak najwięcej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto.DSCF9845 Miętosić ok. 20 minut. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Wypełnić większą blachę ciastem. Postawić w ciepłym miejscu, żeby podrosło.


DSCF9861

Wyłożyć przepołowione na pół śliwki i wsypać kruszonkę. Śliwki układamy skórką do dołu.

DSCF9852

DSCF9859

 

Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 180 st. C. Ciasto pieczemy ok 30 minut, opcja pieca góra – dół.

DSCF9865

DSCF9874

Smacznego 🙂

Categories: .Wybrane, Ciasta

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors