Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z tagliatelle i fasolką szparagową.

DSCF9435
Polędwiczki wieprzowe i drobiowe bardzo często goszczą na naszym stole. A że drób jemy dość często, tym razem wybór padł na polędwiczki wieprzowe. Uwielbiamy je, za ich kruchość, soczystość i delikatność. Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu, ważne żeby do minimum skrócić obróbkę termiczną, to wtedy nas zachwycą swoim smakiem.


Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1-2 cebule dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 ml rosołu
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (12%/18%)
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • masło
  • olej

Wykonanie:

Umyte polędwice pokroić na plastry, następnie delikatnie je rozbić. Doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną chilli.DSCF9426
Schować do lodówki na godzinę. Mięso podsmażyć z obu stron na maśle, dodać posiekaną cebulę. Polędwiczki zalać rosołem. Dusić kilka minut. Pod koniec duszenia możemy zagęścić sos mąką wymieszaną z zahartowaną śmietaną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z makaronem , ryżem lub młodymi ziemniakami. Ja tym razem wykorzystałam makaron tagliatelle oraz świeżo zerwaną z ogródka fasolkę szparagową.

Smacznego:)DSCF9429

DSCF9435

Categories: .Wybrane, Dania obiadowe

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors