Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Tradycyjny dla polskiej kuchni to sernik robiony z białego, mielonego twarogu. Taki właśnie robi się u mnie w domu. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, zapisany w starym brulionie. Do tej pory sernik, który piecze moja Mama uciera w makutrze, ale ja postanowiłam skorzystać z miksera. Piekłam sernik, gdy szliśmy z wizytą do kuzynki, dlatego nie mam zdjęć z sernika pokrojonego. Sernik również wyszedł bardzo smaczny, ale bardziej puszysty.


Składniki –  spód:

  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 cukru
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki – masa serowa:

  • 1 1/2 kg sera mielonego
  • 1 szkl cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 7 jaj (żółtka + białka)
  • 2 budynie śmietankowe lub wanilinowe

Wykonanie:

Dokładnie posiekać margarynę z cukrem. dscf0002Wbić jajko, ucierać, wbić jajko, ucierać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać. Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy spód przygotowanym ciastem.

Masa serowa: Cukier z margaryną ucierać. dscf0013Dodawać po jednym żółtku, ucieramy, dodajemy stopniowo ser.
dscf0019Gdy będzie jednolita masa wsypujemy budynie. Mieszamy. Ubijamy na pianę białka. Mieszamy dokładnie łopatką masę z białkami. dscf0026Masę serową wylewamy na blachę ze spodem.Ustawiamy piekarnik góra-dół i pieczemy na drugiej raszce ok 50 min w temp 165 st C oraz ok 15 – 20 min w temp 170 st C. dscf0268Po przestudzeniu smarujemy lukrem oraz posypujemy rodzynkami.

Smacznego 🙂

Categories: .Wybrane, Ciasta

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors