Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Spaghetti carbonara z cukinią

DSCF9587

Kolejne cukinie urosły w lipcowym słońcu, rodzina i znajomi poczęstowani małymi zgrabnymi cukiniami. Teraz postanowiłam wykorzystać cukinię na obiad i przygotować smaczny klasyczny włoski makaron – spaghetti w kremowym sosie carbonara, tym razem z boczkiem i cukinią.


Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 100 – 150 g boczku parzonego
  • 1 jajko lub 2 żółtka
  • 2 łyżki utartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oliwa

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Cukinię umyć, pokroić w cienkie kawałeczki lub zetrzeć na tarce  o grubych oczkach. My lubimy większe części cukinii.

DSCF9571

Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć go partiami na chrupko.

DSCF9578

DSCF9580

DSCF9582

 

Następnie na wysmażony tłuszcz włożyć pokrojoną cukinię i chwilę smażyć aż cukinia będzie miękka. Dodać sól i pieprz do smaku. Włożyć boczek, dołożyć ugotowany makaron, wszystko dokładnie wymieszać. Jajko lub żółtka roztrzepać, dodać  parmezan. Kiedy makaron nieco przestygnie dodać jajko wymieszane z parmezanem. Możemy posypać pokrojoną bazylią, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

DSCF9586

DSCF9587

DSCF9591Smacznego:)

Categories: .Wybrane, Dania obiadowe

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors