Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Po dłuższej nieobecności tidbit wraca! 🙂 z prostą, pyszną i efektowną tartą z domowym budyniem i malinami, przepyszne połączenie kruchego ciasta, budyniu oraz świeżych malin. Tarta to idealny deser nie tylko na letnie dni. Maliny dostępne są prawe przez cały rok.


Składniki – ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki – budyń:

  • 1 l mleka
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • maliny

Wykonanie:

Posiekane masło połączyć z przesianą mąką, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę.

3/4 litra mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier. Resztę mleka przelać do miseczki, dodajemy żółtka i oba rodzaje mąki. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy chwilę, cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

Formę do tarty ok 30 cm smarujemy masłem. Wykładamy schłodzone ciasto.

img_20160910_131405

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st C przez ok 15 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

img_20160910_154038

Na ostudzoną tartę wykładamy budyń oraz rozkładamy i dekorujemy malinami. Maliny najlepiej posmarować rozpuszczoną galaretką. Dzięki glazurze z galaretki maliny będą ładnie błyszczeć i dłużej możemy tartę przechować.

img_20160910_155331

img_20160910_160545

Smacznego 🙂

 

 

Categories: .Wybrane, Ciasta

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors