Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Tort galaretkowiec z borówkami

DSCF9813

 

Ciasto galaretkowiec to niesamowity deser: lekki, różnobarwny na puszystym biszkopcie, przełożony delikatną śmietanką. Różne kształty, kawałki, kolorowej galaretki zaproponowałam w formie tortu na przyjecie urodzinowe wnuka. Ciasto w kolorach tęczy to jeden z deserów bardzo lubianych przez dzieci. Dodatek świeżej borówki sprawia, że torcik przybiera jeszcze inne barwy. Pychotka, polecam.


Składniki:

  • 3 -4  różnokolorowe galaretki
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1/4 – 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 g borówki amerykańskiej

Składniki na duży biszkopt:

  • 7  jaj
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie biszkoptu:

Jajka ubić na puszystą pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru. Po ubiciu jajek delikatnie dodać przesianą, wymieszaną mąkę z proszkiem. Mąkę łączymy z masą za pomocą łopatki, nie mikserem. Wylać do formy okrągłej o wymiarze ok. 32 cm średnicy. Pieczemy biszkopt w 170 st. C przez ok. 30 – 40 minut, najlepiej z ustawionym piekarnikiem na funkcję góra-dół. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwie lub trzy części.

DSCF9764

DSCF9774

Galaretki, każdy kolor oddzielnie rozpuszczamy w 300 ml wrzątku (galaretki nie gotujemy). Dobrze rozpuszczone galaretki wylewamy na talerz, odstawiamy do stężenia. Jeżeli posiadamy w różnych kształtach małe foremki, możemy je uzupełnić galaretką. Przestudzone galaretki odstawiamy do lodówki, umożliwi to nam pokrojenie jej w kosteczkę.DSCF9782

DSCF9786

Przekrojony biszkopt wykładamy na duży płaski talerz. Możemy go nasączyć ponczem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, dosypujemy cukier puder do smaku, wlewamy partiami przestudzoną żelatynę. Jeszcze chwilę ubijamy. Następnie część śmietanki wykładamy na pierwszy krążek, rozkładamy porcje kolorowych galaretek.DSCF9802

Przykrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy czynność ze śmietaną i galaretkami. Dekorujemy galaretką z foremek, uzupełniamy borówką amerykańską. Odstawiamy do lodówki.

DSCF9805

DSCF9811

Smacznego 😉

Categories: .Wybrane, Torty

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Życzenia noworoczne

Posted on Gru - 29 - 2016

0 Comment

Pierniczki świąteczne

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Lukier królewski

Posted on Gru - 6 - 2016

0 Comment

Dip domowy – paprykowy

Posted on Lis - 20 - 2016

0 Comment

Sponsors